Vuoden sanapoiminnot 2020
Audiodraamasta älypotkupukuun.
Audiodraamasta älypotkupukuun.
Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan lisättiin vuonna 2020 eri lähteistä runsaat neljätuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja tutkimuksen tarpeisiin. Sanat ovat kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta: kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin. Alla oleva noin 80 poiminnon luettelo on näyte vuoden aikana kerätyistä sanoista.
Sanaston on toimittanut Kielitoimiston sanakirjan toimitus (Minna Haapanen, Tarja Riitta Heinonen, Leena Joki, Riina Klemettinen, Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti) yhdessä kielenhuoltaja Henna Leskelän kanssa. Joukossa on myös Riitta Erosen kokoamia uudissanoja Mitä missä milloin 2021 -vuosikirjasta (Otava, 2020).
Leena Joki esittelee saatetekstissään tämän erikoisen vuoden sanapoimintoja.
audiodraama kuunnelma, radiodraama
aulatervehtijä terveysaseman tms. aulassa asiakkaat vastaanottava työntekijä, joka mm. arvioi vakiokysymysten avulla, onko asiakkaalla hengitystieinfektion oireita, ja ohjaa eteenpäin
avata suhde muuttaa parisuhde tai muu intiimi suhde sellaiseksi, jossa osapuolet voivat tapailla muitakin kuin toisiaan
BLM (lyh., engl. Black Lives Matter) Yhdysvalloissa vuonna 2013 alkunsa saanut kansanliike, joka vastustaa mustiin kohdistuvaa syrjintää. BLM tuli tänä vuonna ajankohtaiseksi, kun mustaihoinen George Floyd kuoli väkivaltaisen pidätyksen yhteydessä.
boomer (engl., < baby boomer) erityisesti sanonnassa ”OK, boomer”, jolla kuitataan nuoria ymmärtämättömien henkilöiden mielipiteet vanhentuneina
dalgona-kahvi juoma, jossa on vahvasta makeutetusta pikakahvista vatkattua vaahtoa esim. kuuman maidon päällä. Juoman nimi viittaa korealaiseen dalgona-toffeeseen.
déjà-vu-myrsky (ransk. déjà-vu ’jo nähty’) myrsky, jonka reitti ja kehittyminen ovat samantyyppiset kuin edeltävällä myrskyllä
digitaalinen turvallisuus, digiturva turvatoimet, jotka takaavat, että sähköisiin järjestelmiin tallennettuja tietoa käytetään asiallisesti ja sopimusten mukaisesti
elpymispaketti, elvytyspaketti 750 miljardin euron arvoinen rahasto, jolla on tarkoitus tukea koronapandemian horjuttamaa eurotaloutta
eskimo eräistä arktisista kansoista käytetty vanha yhteisnimitys, jonka halventavuudesta puhuttiin mm. Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Suomessa. Tanskan kansallismuseo kertoi luopuvansa eskimo-sanan käytöstä, ja Eskimo-nimisiä tuotteita on nimetty uudelleen eri maissa.
etävirvonta virpominen virtuaalisesti tai muulla tavoin etäältä, esim. parvekkeelta
ferritiini raudan ja erään valkuaisaineen (apoferritiinin) muodostama raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Ferritiinistä käytetään myös ilmausta varastorauta.
fosfiini myrkyllinen fosforin ja vedyn muodostama yhdiste. Fosfiini nousi puheenaiheeksi, kun tutkijat löysivät sitä Venuksen kaasukehästä. Fosfiinia syntyy yleensä vain biologisissa prosesseissa, joten löytö antoi vihjeen siitä, että Venuksessa on joskus voinut olla jonkinasteista elämää.
hanhinyrkki (leik.) työryhmä, jossa pohditaan valkoposkihanhien esim. viljelyksille aiheuttamien haittojen vähentämistä. Yksi nyrkin merkityksistä on ’vallankäytön, toiminnan tms. väline’. Nyrkki-sana on ollut esillä myös koronakriisin yhteydessä viittaamassa asiaa hoitavaan kriisiryhmään.
hybridistrategia Maailman terveysjärjestön suosituksiin perustuva koronaviruksen torjuntastrategia, jonka toteuttamista on ohjeistettu näin: ”Testaa, jäljitä, eristä ja hoida.”
hyvinvointialue sote-uudistuksessa syksyllä 2020 käyttöön otettu uuden hallinnollisen yksikön ja toimialueen nimitys. Kotimaisten kielten keskus ei suosita nimitystä vaan on esittänyt, että sen sijaan käytettäisiin vakiintunutta maakunta-sanaa.
ilmaantuvuusluku tiettynä ajanjaksona ilmaantuvien uusien tautitapausten määrä suhteessa väestön kokoon
ilmastohätätila (engl. climate emergency) tilanne, jossa tarvitaan välittömiä toimia ilmastonmuutoksen vaikutusten rajaamiseksi. Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan marraskuussa 2019, sen jälkeen saman ovat tehneet useat maat ja esimerkiksi Helsingin kaupunki.
interoseptio = kehoaisti
intersektionaalinen feminismi, intersektionaalisuus feminismin suuntaus, jossa vastustetaan moniperustaista eli muun muassa sukupuoleen, etniseen identiteettiin ja sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää
intiimikoordinaattori = läheisyyskoreografi
japandi (japani + skandinaavinen) japanilais-skandinaavinen sisustustyyli
joukkoaltistuminen tilanne, jossa virukselle tm. taudinaiheuttajalle altistuu monia ihmisiä yhdellä kertaa
Jumalan nenä (urh.) leikillinen nimitys tavasta, jolla jalkapalloilija Amanda Rantanen teki Suomen voittomaalin EM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan. Pallo kimposi maaliin Rantasen kasvoista. Nimityksen mallina on argentiinalaisen jalkapalloilijan Diego Maradonan käyttämä ilmaus ”Jumalan käsi”, kun pallo meni maaliin hänen omasta kädestään MM-kisoissa vuonna 1986. Ks. myös naamamaali.
jäljittäjä henkilö, joka selvittää koronaviruksen leviämisreittejä tartuntaketjujen katkaisemiseksi
jäljityssovellus älypuhelimeen ladattava sovellus, johon koronaan sairastunut voi ilmoittaa tiedon sairastumisestaan. Sovellus seuraa älypuhelinten kohtaamisia ja lähettää tarvittaessa ilmoituksen altistumisesta. Suomessa käytettävä sovellus on nimeltään Koronavilkku.
kansalaismaski, kansanmaski edullinen, yleiseen käyttöön tarkoitettu kasvomaski
karanteenitaide erityisesti korona-ajan harrastus, jossa ihmiset kuvaavat omia versioitaan taideklassikoista kotoa löytyvän rekvisiitan avulla
kasvinterveysvuosi (engl. International Year of Plant Health) YK:n julistama kansainvälinen teemavuosi, jonka tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä terveiden kasvien merkityksestä maailman ruoantuotannolle. Aloitteen kasvinterveysvuodesta teki Suomen maa- ja metsätalousministeriö.
kehoaisti, interoseptio kyky aistia kehon sisältä tulevaa tietoa
kiinanherhiläinen maailman suurin herhiläislaji, joka tappaa mehiläisiä ja josta on sen vuoksi käytetty myös nimitystä tappajaherhiläinen. Sen leviämisestä Aasiasta Yhdysvaltoihin tehtiin keväällä 2020 huolestuttava havainto.
koristeviiltely leivän pinnan kuviointi veitsellä tehdyin viilloin ennen paistamista (niin että muodostuu esimerkiksi kauniita lehtikuvioita)
koronavirus eräitä hengitysteiden tulehduksia aiheuttavia viruksia. Sana on ollut Kielitoimiston sanakirjassa jo vuodesta 2008, mutta vuonna 2020 sitä käytettiin erityisesti covid-2019-taudin aiheuttajasta.
kulmakarvalaminointi (engl. brow lift) kulmakarvojen kestokäsittely, jolla kulmat saadaan asettumaan haluttuun, tav. näyttävään siipimäiseen muotoon
kustannustuki yrityksille myönnettävä valtiontuki, jolla korvattiin koronapandemian aiheuttamia tappioita. Laki yritysten määräaikaisesta kustannustuesta tuli voimaan heinäkuussa 2020.
kypärätutka Tikkurilan aseman alikulkutunneliin syksyllä 2020 koeajaksi asennettu tutka, joka seurasi pyöräilijöiden kypäränkäyttöä parin kuukauden ajan
kyynärpäätervehdys tervehtiminen etäältä niin että tervehtijöiden kyynärpäät koskettavat toisiaan. Tervehdys on ollut käytössä ennen korona-aikaa myös ebolakuumeen, lintuinfluenssan ja sikainfluenssan leviämisen estämiseksi.
laumaimmuniteetti, laumasuoja väestön tai muun populaation saavuttama suoja tartuntataudin leviämistä vastaan, kun riittävän suuri osa yksilöistä on immuuneja
lineaarinen televisio perinteisistä televisiolähetyksistä käytetty nimitys erotuksena (tilattavista) suoratoistopalveluista
lohtuleivonta koronavuonna mielialaa kohottanut leipominen
luontokato luonnon monimuotoisuuden eli luonnonkirjon väheneminen
läheisyyskoreografi, intiimikoordinaattori henkilö, joka suunnittelee elokuvan tai tv-sarjan intiimien kohtausten liikkeet, elekielen yms.
makukortti, maustamiskortti makuaineita sisältäviä pieniä, ohuita kortteja, jotka maustavat samassa pakkauksessa olevan elintarvikkeen tai muun tuotteen. Toukokuussa 2020 alkaneen mentolisavukkeiden myyntikiellon myötä näitä on käytetty aiempaa enemmän savukkeiden maustamiseen.
maskipakko eräissä maissa viranomaisten asettama määräys pitää kasvomaskia esim. koulussa, yleisötilaisuudessa tai joukkoliikenteessä. Tällaisen määräyksen tarpeesta on kiistelty myös Suomessa.
maskne (< maski + akne) kasvomaskin tai hengityssuojaimen aiheuttama ihoärsytys
maustamiskortti = makukortti
medikaani (engl. medicane) välimerellinen hirmumyrsky, joka aiheutti syyskuussa tuhoja Kreikassa. Sana medicane on muodostettu hurricanen mallin mukaan.
Megxit (Meghan + exit; vrt. Brexit) prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin irrottautuminen Britannian hovista
menikyyri (engl. men ’miehet’ + manikyyri) muoti-ilmiö, jossa miehet lakkaavat sormenkynsiään. Esim. rokkarit ovat lakanneet kynsiään jo paljon aiemminkin, mutta vuonna 2020 ilmiö nousi trendiksi.
menseki (jap.) = numerosokkelo
mielijalanjälki (kuv.) henkisestä kuormasta ym. mielenterveyttä rasittavista tekijöistä
naamamaali (urh.) kasvoilla tehty maali, ks. Jumalan nenä
numerosokkelo, menseki Japanissa suosittu geometrinen pulmatehtävä, jossa tarvitaan matemaattis-loogista päättelykykyä. Ratkaisijan tehtävänä on annettuja mittoja hyödyntämällä päätellä tuntematon arvo eli suorakulmion sivun pituus tai pinta-ala.
nuuka nelikko EU:n yhteiseen elpymispakettiin kriittisesti suhtautuneet maat (Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska)
padel nelinpelinä pelattava mailapeli, jossa on tenniksen ja squashin piirteitä
parvekejumppa jumppa, johon voi osallistua turvavälejä noudattaen esim. parvekkeella tai pihapiirissä
pörriäisteko pölyttävien hyönteisten elintilaa suojeleva teko, esim. kukkien istuttaminen ja hyönteishotellin perustaminen
QAnon-liike Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt salaliittoteoriaa kannattava liike. Sen mukaan maailmaa pyrkii hallitsemaan paha, salainen valtaeliitti ja esim. koronapandemia olisi vain kansalaisten hallitsemiseksi sepitetty peitetarina.
rimaseinä puurimoista tehty sisustusseinä
ryvästymä tautitapausten kasauma (vrt. ryvästyä ’muodostua rypääksi, muodostaa rypäitä, kasautua’)
tapaamiskontti hoivakodin tms. asukkaiden ja heidän läheistensä korona-ajan turvallisia tapaamisia varten varustettu (ikkunallisella väliseinällä kahteen osaan jaettu) kontti
tartuttavuusluku luku, joka ilmaisee, kuinka moneen henkilöön keskimäärin tauti todennäköisesti tarttuu yhdestä sairastuneesta
tiktokkaaja henkilö, joka tekee ja jakaa videoita TikTok-videopalvelussa
TikTok-tukka TikTok-videopalvelun kautta trendiksi noussut muotitukka, jossa on hiusten etuosassa leveät värjätyt raidat jakauksen molemmin puolin
torttutuutti torttutaikinasuikaleista tuutiksi muotoiltu ja paistamisen jälkeen esim. luumumarmeladilla ja kermavaahdolla täytetty leivonnainen
tradwife (engl., lyh. traditional wife) ’perinteinen vaimo’. Tradwife-ilmiössä on kyse vallitsevan tasa-arvonäkemyksen kyseenalaistamisesta ja paluusta perinteisiin sukupuolirooleihin.
tulitornado liekehtivä pyörrepatsas, joka voi syntyä esim. maastopalon yhteydessä. Ilmiö saa alkunsa kylmän ja kuuman ilman sekoittumisesta.
tunkkainen muodikkaaksi tullut määrite, jolla halutaan leimata jokin käsitys tai ilmiö ajastaan jälkeen jääneeksi ja nykyaikaan kelpaamattomaksi
tuomioselailu (engl. doomscrolling) negatiivisten mediasisältöjen jatkuva ja pakonomainen selailu
turvaväli virustartunnan välttämiseksi pidettävä etäisyys toisesta ihmisestä. Sanaa on aiemmin käytetty lähinnä liikenteessä ajoneuvojen välisestä turvallisesta etäisyydestä.
valmiuslaki poikkeusolojen varalle säädetty laki, joka pantiin tietyiltä osin toimeen keväällä 2020
valtionepidemiologi (ruots. statsepidemiolog) Ruotsin johtava epidemiologi. Kun koronapandemia levisi vuoden 2020 keväällä, Ruotsissa toteutettiin valtionepidemiologi Anders Tegnellin suosittamaa laumasuojan tehoon luottavaa koronastrategiaa.
vanha käsi tilanne, jossa etäkokouksessa pyydetään puheenvuoroa käden muotoista kuvaketta klikkaamalla ja tuo kuvake unohtuu aktiiviseksi, vaikka asia on jo käsitelty tai ei ole enää ajankohtainen
varastorauta ks. ferritiini
vähimmäisnopeus alin sallittu nopeus tietyillä tieosuuksilla
yhteistupa varusmiesten ja -naisten yhteinen asuinhuone, jollaisia kokeiltiin Suomen puolustusvoimissa vuonna 2020
älypotkupuku Suomessa kehitetty potkupuku, jolla saadaan tarkkaa tietoa pienen lapsen spontaanista liikkumisesta. Puku auttaa havaitsemaan varhaisessa vaiheessa neurologisia poikkeamia, kuten autismikirjon häiriöitä ja CP-vammaa.