Vuoden sanapoiminnot 2019
Avoimuusrekisteristä välikeliin.
Avoimuusrekisteristä välikeliin.
Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan lisättiin vuonna 2019 eri lähteistä vajaat kuusituhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja tutkimuksen tarpeisiin. Sanat ovat kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta: kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin. Alla oleva luettelo on näyte vuoden aikana kerätyistä sanoista (ei siis lista ”virallisista suosituksista”).
Sanaston on toimittanut Kielitoimiston sanakirjan toimitus (Minna Haapanen, Tarja Riitta Heinonen, Leena Joki, Riina Klemettinen, Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti) yhdessä kielenhuoltaja Henna Leskelän kanssa. Joukossa on myös Riitta Erosen kokoamia uudissanoja Mitä missä milloin 2020 -vuosikirjasta (Otava, 2019).
Leena Joki esittelee saatetekstissään vuoden sanapoimintoja ja niiden suhdetta Kielitoimiston sanakirjaan päätyviin sanoihin.
avoimuusrekisteri, lobbarirekisteri rekisteri, jossa on tiedot toimielimiin ja päättäjiin yhteyttä pitävistä edunvalvojista. Rekisteristä kansalaiset ja poliitikot voivat selvittää, mitkä tahot harjoittavat edunvalvontaa, mitä etuja ne ajavat ja miten valvontaa rahoitetaan.
curly girl -menetelmä (engl.) hiustenhoitomenetelmä, jota noudattamalla taipuisista ja luonnonkiharista hiuksista saadaan entistäkin kiharammat. Menetelmä on kehitetty Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa, ja vuonna 2019 siitä innostuttiin laajasti Suomessakin.
deepfake-video vrt. syväväärennös
eläinpoliisi Helsingin poliisiin perustettu tutkintaryhmä, jonka tehtävänä on ennaltaehkäistä ja tutkia eläimiin kohdistuneita rikoksia ja tiedottaa eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista Helsingin poliisilaitoksen alueella
esidiabetes diabeteksen puhkeamista ennakoiva tila, jossa veren glukoosipitoisuus on jo hieman suurentunut
e-SIM (lyh., engl. embedded subscriber identity module) matkapuhelimeen langattomasti ladattava tunniste, joka sisältää tilaajan tunnistamiseen ja radioliikenteen salaamiseen tarvittavia tietoja. Jos puhelimessa on e-SIM, siihen ei tarvita enää perinteistä muovista SIM-korttia.
funikulaari = kiskohissi
grooming lapsen tai nuoren houkutteleminen seksuaaliseen toimintaan; varsinkin verkkoviettelystä
gua sha kiinalaisen lääketieteen menetelmä, jossa ihoa hierotaan esim. jadekivestä valmistetulla välineellä mm. verenkierron ja lymfakierron voimistamiseksi. Väline voi olla vaikkapa kamman, lastan tai lusikan mallinen. Kosmeettisessa gua shassa keskitytään etenkin pään, kaulan ja dekolteen alueeseen.
hautaustahto tahdonilmaus omien hautajaisten järjestämisestä
heavyneulonta eläytyvä, näyttävä neulominen hevimusiikin tahtiin. Ensimmäiset heavyneulonnan MM-kisat järjestettiin Joensuussa kesällä 2019.
huulipunahallitus (kuv.) pääministeri Sanna Marinin naisvaltainen hallitus
huumeidenkäyttöhuone, ”piikityshuone”, ”piikkihuone” suonensisäisiä huumeita käyttäville suunniteltu valvottu tila. Helsingin kaupunginhallitus teki keväällä 2019 valtioneuvostolle lainsäädäntöaloitteen huumeidenkäyttöhuoneen kokeilusta.
ilmastolakko päättäjiltä ilmastotekoja vaativien nuorten koulupäivän aikana järjestämistä mielenosoituksista
ilmiöpöytä pääministeri Antti Rinteen hallitusneuvotteluissa tiettyä keskeistä teemaa pohtinut työryhmä. Kahdeksassa ilmiöpöydässä käsiteltiin eri aiheita, kuten ilmastonmuutosta, kestävää taloutta ja yhdenvertaisuutta.
influensseri (engl. influencer) nykyään varsinkin epävirallisia sosiaalisen median kanavia pitkin mielipiteisiin ja toimintatapoihin vaikuttavia henkilöitä; vrt. mikrovaikuttaja
Isis-vaimo terroristijärjestö Isisin joukkoihin liittyneiden miesten puolisoista käytetty nimitys
kasviliha, kasvisliha esillä olleita nimityksiä lihaa korvaaville, kasviperäisille ruoan ainesosille
kevytauto 15–17-vuotiaille nuorille tarkoitettu, mopoautoa turvallisempi henkilöauton muunnos, jonka enimmäisnopeutta on rajoitettu. Sanaa on kritisoitu, koska auto painaa yhtä paljon kuin pieni henkilöauto. Kevytautoja koskevan lain oli määrä tulla voimaan marraskuun 2019 alusta, mutta EU-komission vaatimukset johtivat lain voimaantulon lykkäämiseen vuodella.
kiskohissi, funikulaari rinteessä kulkeva, vaijerin vetämä vaunu
kombucha hiilihapollinen juoma, joka valmistetaan fermentoimalla makeaa teetä scobylla. Tämä terveysvaikutteiseksikin väitetty trendijuoma tunnetaan myös nimellä volgansienitee. Ks. scoby.
kuiva baari baari, jossa pyritään perinteisten baarien tunnelmaan mutta tarjoillaan vain alkoholittomia juomia
kultasakaali raskasrakenteinen euraasialainen koiraeläin, josta on tehty ensimmäinen havainto Suomessa vuonna 2019
latosali uudentyyppinen iso leikkaussali, jossa on kaksi tai kolme leikkauspöytää (tavallisen yhden sijaan)
lautashävikki ruokahävikki, joka syntyy, kun ravintola-asiakkaat lastaavat noutopöydässä lautasensa kukkuralleen eivätkä jaksakaan syödä koko annosta
lentohäpeä häpeä, jota ihmiset tuntevat lentomatkailunsa aiheuttamista ympäristövaikutuksista
lobbarirekisteri (ark.) = avoimuusrekisteri
lounaspussi varusmiehille jaettava kuivamuonapussi, josta saa kenttäoloissa kylmän pussilounaan. Käytäntöä kokeiltiin Suomen armeijassa alkuvuonna 2019.
lähtötelinekamera pikajuoksussa lähtötelineeseen kiinnitetty kamera, joka kuvaa juoksijaa alaviistosta hänen odottaessaan lähtölaukausta. Dohan MM-kilpailuissa esitelty uutuus ei miellyttänyt etenkään naisurheilijoita, jotka pitivät lähtötelinekameran kuvakulmaa kiusallisena.
maalittaa asettaa joku maalitauluksi vahingoittamistarkoituksessa (varsinkin sosiaalisessa mediassa). Sana on lähtöisin sotilaskielestä, jossa se tarkoittaa mahdollisten sotatoimien kohteiden kartoittamista.
mikrovaikuttaja sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa, toimivia mielipidevaikuttajia, jotka suosittelevat seuraajilleen erilaisia tuotteita ja palveluja. Suomessa mikrovaikuttajiksi lasketaan ihmiset, joilla on alle 10 000 seuraajaa; vrt. influensseri.
monomeikki meikki, jossa luomilla, poskilla ja huulilla käytetään vain yhtä, tavallisesti jotain punertavaa tai ruskehtavaa värisävyä, esimerkiksi persikkaa, korallia tai nudea
multipotentiaalinen monikykyinen, monesta alasta kiinnostunut. Multipotentiaaliset ihmiset oppivat nopeasti ja kehittyvät hyväksi melkein kaikessa, mitä ryhtyvät tekemään, mutta pääsevät harvoin asiantuntijan tasolle.
muumipuisto ensimmäinen Suomen ulkopuolella oleva muumiteemainen puisto, joka avattiin Japanissa keväällä 2019 (myös Muumi-puisto; Muumi on tavaramerkinkin nimi)
muunlajinen, toisenlajinen muuta (eläin)lajia kuin ihmistä edustava. Eläinoikeuspuolue julkaisi alkuvuodesta 2019 eduskuntavaaliohjelmansa, jossa vaadittiin, että muunlajisten eläinten perusoikeudet tulisi kirjata perustuslakiin.
määmatkailu (leik.) yksin matkaileminen
mörkö vanha sana, joka nousi esille jääkiekon MM-kisojen yhteydessä, kun Suomen mestaruuteen johtanut kapteeni Marko ”Mörkö” Anttila ihastutti otteillaan kaukalossa ja persoonallaan sen ulkopuolella
napostelukuntoilu, naposteluliikunta (engl. fitness snacking, exercise snacking) kuntoilumuoto, jossa lyhyitä mutta tehokkaita liikuntatuokioita ripotellaan pitkin päivää. Tutkimusten mukaan jo parin minuutin kuntoilupyrähdyksistä voi olla hyötyä.
nykäismi helmikuussa 2019 kuolleen mäkikotkan Matti Nykäsen mietelauseista. Tunnettuja nykäismejä ovat esimerkiksi elämä on laiffii ja jokainen tsäänssi on mahdollisuus.
oppimateriaalilisä opintorahan lisä, jota maksetaan pienituloisten perheiden ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittavalle nuorelle
painohulavanne kuntoiluvälineenä käytettävä tavallista painavampi lannevanne
palveluhävikki hävikki, joka syntyy hankituista mutta käyttämättä jääneistä palveluista, kuten kuntosalijäsenyydestä tai erilaisista kausikorteista
piikityshuone, piikkihuone (ark.) = huumeidenkäyttöhuone
pikasiirtopalvelu Euroopan yhteisen euromaksualueen Sepan palvelu, jossa tavalliset verkkopankkimaksut siirtyvät tililtä toiselle lähes reaaliaikaisesti ja johon kaikki suomalaispankit ovat liittymässä asteittain. Yhteiseen palveluun on vuonna 2019 siirtynyt noin puolet Suomessa toimivista pankeista.
pinkkivero (leik., engl. pink tax) ilmiöstä, jossa tytöille ja naisille suunnatut tuotteet ovat kalliimpia kuin vastaavat poikien ja miesten tuotteet. Esimerkiksi naisten karvanpoistohöylät ovat kalliimpia kuin miesten partahöylät.
planetaarinen ruokavalio huippututkijoiden kehittämä ruokavalio, joka on sekä terveellinen ihmiselle että hyväksi maapallolle. Ruokavalion suositusten mukaan tulisi syödä aiempaa vähemmän lihaa, kalaa ja kananmunia ja enemmän kokojyväviljaa, pähkinöitä, kasviksia ja hedelmiä.
puna-aika kunkin yksilöllinen aika, jonka voi viettää auringossa ilman suojausta polttamatta ihoaan
pussilounas ks. lounaspussi
pyörähotelli Helsingin Pasilaan syksyllä 2019 perustettu palvelu, joka perustuu polkupyörien säilyttämiseen
rakkohauru ruskoleviin kuuluva Itämeren avainlaji, jonka elinvoimaisuudesta koko eliöyhteisö on riippuvainen. Entiseltä nimeltään rakkohauru on rakkolevä.
saattohoitopassi todistus saattohoidon koulutuskokonaisuuden suorittamisesta
saavutettavuusdirektiivi direktiivi julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi annettiin vuonna 2016, ja Suomessa se pantiin täytäntöön 1.4.2019 voimaan tulleella lailla digitaalisten palvelujen tarjoamisesta.
scoby, SCOBY (lyh., engl. symbiotic culture of bacteria and yeast) kombuchan valmistamisessa käytettävä hiiva-bakteerikasvusto. Scoby tunnetaan myös nimillä volgansieni ja teesieni.
sinkkujen päivä (engl. Singles’ Day) 11.11. vietettävä, Kiinasta lähtöisin oleva sinkkujen juhlapäivä. Päivämäärän ykköset symboloivat yksin elävää ihmistä. Nykyään päivä on myös yksi maailman suosituimmista alennusmyyntipäivistä, ja vuonna 2019 sinkkujen päivän alennuskampanjoita oli myös Suomessa.
siviilitiedustelulaki vakaviin, kansallisiin turvallisuusuhkiin liittyvä laki, joka laajensi 1.6.2019 alkaen suojelupoliisin toimivaltuuksia ja jonka tarkoituksena on parantaa kansallista turvallisuutta etenkin tietoverkoissa
sopimusshoppailu = työehtosopimusshoppailu
sukupuolenpaljastusjuhlat (engl. gender reveal party) juhlat, joissa syntyvän vauvan sukupuoli paljastetaan. Juhlat ovat lähtöisin Yhdysvalloista.
superverisusikuu tammikuun 2019 kuunpimennyksen aikana taivaalla suurena näkynyt ruskeanpunainen kuu. Superkuusta puhutaan, kun Kuu on täydenkuun aikaan siinä ratansa pisteessä, joka on lähimpänä Maata. Verikuu puolestaan tarkoittaa kuunpimennyksestä johtuvaa tilannetta, jossa Kuuta valaisee vain Maan ilmakehästä heijastuva valo. Kuu näyttää silloin punertavalta. Susikuu taas on varsinkin Yhdysvalloissa käytettävä nimitys tammikuun täysikuulle.
syväväärennös (engl. deepfake) olemassa olevaa videomateriaalia muokkaamalla tehty todentuntuinen väärennös esimerkiksi jonkun julkisuuden henkilön esiintymisestä. Syväväärennös on saanut nimensä tekoälyn syväoppimisen algoritmeista.
toisenlajinen = muunlajinen
tsundoku (jap.) kirjojen haalija
tuhkanjalostamo, tuhkankäsittelylaitos Porin Mäntyluodossa syksyllä 2019 käyttöön otettu laitos, jossa käsitellään koko maan jätteenkäsittelylaitosten tuhka erottamalla siitä suola ja sitomalla siihen raskasmetallit. EU-vaatimusten mukaan suolaa sisältävää jätettä ei saa enää viedä kaatopaikalle.
tuoksukki pujolle sukua oleva, voimakkaasti allergisoiva kasvi, jonka siitepöly on levinnyt kaukokulkeumana Suomeen
työehtosopimusshoppailu, työsopimusshoppailu, sopimusshoppailu työnantajien pyrkimys siirtää työntekijöitä näille aikaisempaa epäedullisempien työehtosopimusten piiriin
uudissukunimi uusi sukunimi, jota ei ole vielä kenelläkään muulla. Käsite mainitaan 1.1.2019 voimaan tulleessa uudessa nimilaissa.
valevegaani henkilö, joka ei ole vegaani mutta esiintyy vegaanina
valevideo alkuperäisestä videosta muokattu valheellinen video; vrt. syväväärennös
valkoinen kurittaja (leik.) pitkäkestoinen lumimyräkkä
5G-teknologia uusin, ns. viidennen sukupolven matkapuhelintekniikka, jonka avulla voidaan siirtää aiempaa nopeammin suuria määriä dataa aiempaa lyhyemmällä viiveellä.
voimaliivi hoitotyöntekijöiden käyttöön suunniteltu liivi, jonka avulla helpotetaan potilaan siirtoa ja parannetaan ergonomiaa
välikeli kesäkelin ja talvikelin välillä oleva keli, jolla on testattu kesä- ja talvirenkaiden lisäksi ns. välikelin renkaita. Tieliikennelakia ollaan uudistamassa siten, että talvirenkaiden käytöstä tulee keliperusteista.