Siirry sisältöön
Kotuksen joulukalenteri 2024. Luukku 8.

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Ketä inttileski odottaa? Mikä inspiroi deadline-ihmistä? Kärsivätkö jyrsijät hiiriraivosta? Kahdeksannessa luukussa tarkastellaan vuoden 2007 sanoja.


Inttileski (substantiivi, leikillinen): parisuhteen osapuoli, joka jää kotiin, kun kumppani on varusmiespalveluksessa.

Inttileski on leikillinen nimitys henkilölle, jonka puoliso on armeijassa suorittamassa asevelvollisuuttaan. Leski-sanan perusmerkitys on ’henkilö, jonka puoliso on kuollut’. Eräiden yhdyssanojen perusosana sanan merkitys on kuitenkin laajentunut: esimerkiksi kesäleski oli hakusanana jo Nykysuomen sanakirjassa vuonna 1953.

Deadline-ihmisellä tarkoitetaan henkilöä, joka motivoituu kiireen aiheuttamasta paineesta ja suorittaa siksi tehtäviään vasta määräajan lähestyessä. Alkujaan deadline-sanalla on englannissa viitattu vankileireillä asetettuun rajaviivaan, jonka ylittäminen oli kuoleman uhalla kielletty. Ihminen-loppuisia yhdyssanoja käytetään usein leikkimielisesti, kun ryhmitellään ihmistyyppejä esimerkiksi mielenkiinnon kohteiden tai luonteenpiirteiden mukaan: koiraihminen pitää koirista, vanukasihminen vanukkaista. Sanakirjantoimittaja Tarja Heinonen kirjoitti vuonna 2022 Kielikelloon erityyppisten ihmisten moninaisuudesta.

Deadline-ihminen (substantiivi): henkilö, joka motivoituu suorittamaan tehtävät vasta määräajan lähestyessä.
Hiiriraivo (substantiivi): hitaiden nettisivujen tms. aiheuttama aggressiivinen mielentila.

Hiiriraivolla tarkoitetaan netissä surffaillessa ilmenevää aggressiivisuutta, jonka voivat laukaista vaikkapa mainokset tai hitaasti latautuvat verkkosivut. Tunteiden kuumentumista eri tilanteissa on kuvailtu arkikielessä usein juuri -raivo-päätteisillä sanoilla. Esimerkiksi autoillessa syntyvistä vihantunteista on käytetty ilmauksia rattiraivo, tieraivo ja liikenneraivo. Raivo-yhdyssanojen alkuosa viittaa vain harvoin suoraan raivon aiheuttajaan: hiiriraivossakin määriteosa hiiri- tarkoittaa laajemmin tietokoneen käyttöä.

Raivo yhdyssanojen loppuosana on lyhyt ja tunteita herättävä, minkä vuoksi sitä on käytetty runsaasti uutisotsikoissa ja sosiaalisessa mediassa. Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti kirjoitti raivo-sanojen suosiosta Kotus-blogiin vuonna 2019.

Jaa