Joulukalenteri 2024: Luukku 7
Miten selvitä sosiaalisesta jet lagista? Onko aina oikea hetki fiilistelylle? Mitä kaikkea voi tulla ihan puskasta?
Miten selvitä sosiaalisesta jet lagista? Onko aina oikea hetki fiilistelylle? Mitä kaikkea voi tulla ihan puskasta?
Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.
Miten selvitä sosiaalisesta jet lagista? Onko aina oikea hetki fiilistelylle? Mitä kaikkea voi tulla ihan puskasta? Seitsemännessä luukussa tarkastellaan vuoden 2006 sanoja.
Sosiaalisella jet lagilla tarkoitetaan poikkeavasta vuorokausirytmistä johtuvaa kuormitusta. Englannista lainattu jet lag merkitsee matkailun aiheuttamaa aikaerorasitusta, jossa elimistön sisäinen kello ei ole vielä sopeutunut paikalliseen aikaan. Sosiaalisessa jet lagissa sen sijaan väsymys voi johtua vuorotöistä tai viikonloppurytmistä, joka poikkeaa arkiviikon rutiineista. Alkuperäisen jet lagin merkitys on siis laajentunut.
Tunnelmointia ja tunnelmasta nautiskelua merkitsevä verbi fiilistellä on johdettu arkikielisestä substantiivista fiilis, joka tarkoittaa muun muassa tunnelmaa ja mielialaa. Sanojen taustalla on englannin feeling (’tunne, tunnelma’). Fiilistellä voi esimerkiksi suosikkimusiikkiaan, urheiluottelua tai vaikkapa rentouttavaa vapaapäivää.
Sanonta tulla ihan puskasta tarkoittaa yllättäen tai odottamatta tapahtuvaa asiaa. Fraasia käytetään myös monikkomuodossa tulla ihan puskista. Sanonnassa puska on vertauskuvallinen näköeste: puhuja ei ole voinut ennalta nähdä eikä aavistaa, mitä tuleman pitää, vaan tilanne putkahtaa eteen kuin piilosta. Mahtoiko Suomen euroviisuvoitto tulla vuonna 2006 ihan puskasta?