Joulukalenteri 2024: Luukku 6
Neulooko himoneuloja sydämiä? Pääseekö sohvaperunoinnilla pitkälle? Googlattiinko sitä ennenkin?
Neulooko himoneuloja sydämiä? Pääseekö sohvaperunoinnilla pitkälle? Googlattiinko sitä ennenkin?
Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.
Neulooko himoneuloja sydämiä? Pääseekö sohvaperunoinnilla pitkälle? Googlattiinko sitä ennenkin? Kuudennessa luukussa tarkastellaan vuoden 2005 sanoja.
Himoneuloja on leikkisä ilmaus hyvin innokkaalle neulojalle. Alkuosa himo- tarkoittaa voimakasta halua, ja sanaa on käytetty tuottoisasti monien muidenkin yhdyssanojen määriteosana. Vuosien varrella sanatietokantaan on lisätty muun muassa himovirkkaaja, himoleipoja, himohiihtäjä, himofani ja jopa himoleikkaaja.
Sohvaperunointi tarkoittaa sohvalla oleilua tai löhöilyä, yleensä televisiota katsellen. Sohvaperunointi on johdettu leikillisestä sanasta sohvaperuna, joka viittaa sohvalla viihtyvään, epäaktiiviseen ihmiseen. Uudissanaa on käytetty myöhemmin 2010-luvulla muun muassa Ylen tuottamassa tv-sarjassa Sohvaperunat, jossa kuvataan perheitä ja kaveriporukoita television äärellä.
Googlaaminen on tiedon hakemista internetistä Google-hakukoneella. Samaa merkitsee toinenkin Google-erisnimen verbijohdos googlettaa. Nimi Google on alun perin johdettu luvusta googol, jossa numeroa yksi seuraa sata nollaa. Googlata-verbin merkitys on arkikielessä laajentunut koskemaan myös muilla hakukoneilla tehtävää tiedon etsimistä.