Joulukalenteri 2024: Luukku 3
Kenen taskussa on digikukkaro? Mihin käytetään televalvontaa? Osaako kuka vain koota älyhuonekaluja?
Kenen taskussa on digikukkaro? Mihin käytetään televalvontaa? Osaako kuka vain koota älyhuonekaluja?
Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.
Kenen taskussa on digikukkaro? Mihin käytetään televalvontaa? Osaako kuka vain koota älyhuonekaluja? Joulukalenterin kolmannesta luukusta paljastuu uudissanoja vuodelta 2002.
Digikukkaro tarkoittaa Osuuspankkiryhmän luomaa sähköistä lompakkoa, jonka tavoitteena oli helpottaa pienten maksujen hoitamista. Digikukkaroon pystyi lataamaan enintään 250 euroa, ja digirahan avulla oli mahdollista ostaa esimerkiksi soittoääniä puhelimeen aiempaa helpommin. Digi on lyhenne sanasta digitaalinen, joka puolestaan viittaa numeroihin perustuvaan tekniikkaan. Sanakirjantoimittaja Ilona Paajanen kirjoitti digi-sanan yleistymisestä Kielikelloon vuonna 2018.
Televalvonta merkitsee puhelinten välisen kommunikaation etäseurantaa. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi rikosten tutkinnassa. Televalvonta ei tarkoita puhelujen kuuntelemista, vaan sen avulla voidaan selvittää muun muassa puhelimen sijaintitietoja ja soittohistoriaa. Sanan taustalla on kreikan sana tele, joka merkitsee ’kaukana’.
Älyhuonekaluksi on nimitetty koottavaa huonekalua, jonka osiin on asennettu mikroprosessoreja. Prosessorit tarkkailevat huonekalun kokoojan toimintaa ja varoittavat, jos kokoamisessa tapahtuu virhe. Älyhuonekaluiksi on sittemmin alettu kutsua kalusteita, joihin on liitetty älylaitteiden ominaisuuksia.