Siirry sisältöön
Kotuksen joulukalenteri 2024. Luukku 22.

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Luonto kutsuu – vai biopaussi? Saako kimalaisbaarissa tilattua hunajaolutta? Löytyykö joulupöydästä laboratoriolihaa? Luukussa numero 22 tarkastellaan vuoden 2021 sanoja.


Biopaussi (substantiivi, leikillinen): esim. etäkokouksen aikana pidettävä tauko (yleensä WC-käynnin vuoksi).

Biopaussi on leikillinen sana, joka merkitsee esimerkiksi etäkokouksen aikana pidettävää taukoa. Tavallisesti sanalla viitataan vessakäyntiin. Biopaussit tulivat tutuiksi koronapandemian jälkeisen etätyöajan ja verkkopalavereiden myötä.

Kimalaisbaari on hunaja- tai sokerivedellä täytetty juoma-astia, josta pölyttäjät voivat hakea itselleen ravintoa. Hyönteisten hoivaaminen on varsinkin 2020-luvulla noussut trendi, josta kertovat myös uudissanat pölyttäjähotelli, hyönteishotelli, perhostalo ja leppäkerttutalo.

Kimalaisbaari (substantiivi): hunaja- tai sokerivedellä täytetty juottoastia, josta pölyttäjät voivat hakea itselleen ravintoa.
Laboratorioliha (substantiivi): laboratoriossa eläimen kantasoluista kasvatettu liha.

Laboratorioliha tarkoittaa lihaa, joka on kasvatettu keinotekoisesti laboratoriossa eläimen kantasoluista. Laboratoriolihasta on käytetty myös synonyymeja keinoliha, synteettinen liha, tankkiliha, tekoliha ja in vitro -liha.

Jaa