Siirry sisältöön
Kotuksen joulukalenteri 2024. Luukku 2.

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Kuka tarvitsee kynkittäjää? Mihin kaikkeen niilo voi uppoutua? Kiittävätkö polttimot vilkunsäästäjää? Joulukalenterin toisen luukun takana on vuoden 2001 sanoja.


Kynkittäjä (substantiivi, murteellinen): taluttaja, käsikynkkää kulkija.

Kynkittäjä tarkoittaa taluttajaa. Tällaisia arjen apulaisia saattavat tarvita esimerkiksi vanhukset, jotka eivät liukastumisen pelossa uskalla liikkua yksin ulkona. Verbi kynkittää tunnetaan paikoitellen itämurteissa, varsinkin Kainuussa, ja se merkitsee käsikynkkää kulkemista.

Niilo on suosittu etunimi Suomessa. Niiloa käytetään myös yhdyssanoissa kuvaamaan johonkin alaan tai harrastukseen uppoutunutta henkilöä. Niiloja voi olla monenlaisia: talousniiloja, hiihtoniiloja, nettiniiloja ja niin edelleen. Sanakirjantoimittaja Tarja Heinonen kirjoitti niiloista Kielikelloon vuonna 2011.

Niilo (substantiivi, leikillinen): johonkin erikoisalaan syvällisesti uppoutunut harrastaja.
Vilkunsäästäjä (substantiivi, leikillinen): ihminen, joka ei ajaessaan käytä vilkkua.

Vilkunsäästäjäksi voi leikillisesti kutsua kuljettajaa, joka autoa ajaessaan jättää käyttämättä suuntavilkkua eli ”säästää” sitä. Tyypillisesti rahaan liittyvä säästäminen rinnastuu siis vilkun pihistelyyn. Vilkunsäästäjät aiheuttavat usein ärsytystä tai jopa rattiraivoa muissa autoilijoissa.

Jaa