Siirry sisältöön
Kotuksen joulukalenteri 2024. Luukku 19.

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Parannetaanko pandadiplomatialla maailmaa? Kelle myönnetään fanipassi? Hämärtääkö hämärtäminen todellisuutta? Luukussa numero 19 tarkastellaan vuoden 2018 sanoja.


Pandadiplomatia (substantiivi): Kiinan harjoittama valtioiden välisten suhteiden hoitaminen pandojen avulla.

Pandadiplomatia viittaa Kiinan harjoittamaan diplomatiakeinoon, jossa toiselle maalle lahjoitetaan tai vuokrataan isopandoja joko arvostuksen merkiksi tai kiitokseksi hyvistä suhteista. Pandadiplomatia on saanut osakseen paljon kritiikkiä: Suomessa keskustelu pääsi vauhtiin vuonna 2018, jolloin Ähtärin eläinpuistoon tuotiin isopandat Lumi ja Pyry.

Fanipassilla tarkoitetaan viisumin korvaavaa dokumenttia, joka vaadittiin vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle matkustaneilta turisteilta. Fanipassilla ansiosta kisaturistin oli mahdollista myös käyttää Pietarin julkisia liikennevälineitä ilmaiseksi.

Fanipassi (substantiivi): viisumin korvaava dokumentti, joka vaadittiin vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle saapuneilta ulkomaalaisilta turisteilta.
Hämärtäminen (substantiivi): toden ja valheen välisen rajan sumentaminen, jotta vastapuolen käsitys totuudesta heikkenee.

Hämärtäminen merkitsee poliittisessa diskurssissa tilannekuvan tai todellisuuden sumentamista. Se viittaa toimintaan, jonka tarkoituksena on saada vastapuoli tekemään virheellisiä ja toimintakykyä heikentäviä päätöksiä vastustajan eduksi.

Jaa