Joulukalenteri 2024: Luukku 17
Yrittääkö kevytyrittäjä kevyemmin? Mitä löytyy sipsikaljavegaanin lautaselta? Ei kai sentään huonelihaa?
Yrittääkö kevytyrittäjä kevyemmin? Mitä löytyy sipsikaljavegaanin lautaselta? Ei kai sentään huonelihaa?
Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.
Yrittääkö kevytyrittäjä kevyemmin? Mitä löytyy sipsikaljavegaanin lautaselta? Ei kai sentään huonelihaa? Luukussa numero 17 tarkastellaan vuoden 2016 sanoja.
Kevytyrittäjä viittaa itsensä työllistämisen tapaan, jossa byrokratiaa on kevennetty verrattuna varsinaiseen yritystoimintaan. Kevytyrittäjä toimii ilman omaa Y-tunnusta ja voi esimerkiksi ulkoistaa kirjanpidon erilliselle palveluntarjoajalle. Sana alkoi yleistyä vuosina 2015–2016, ja se lisättiin Kielitoimiston sanakirjaan vuoden 2020 päivityksessä.
Sipsikaljavegaani (lyh. sipsari) on leikillinen nimitys vegaaniruokavaliota noudattavalle henkilölle, joka nautiskelee epäterveellisiä ruokia ja juomia ja välttää terveysintoilua. Sana oli alun perin erään Facebook-ryhmän itseironinen nimitys.
Huoneliha tarkoittaa ihmistä, joka istuu esimerkiksi kokouksissa hiljaa ilman varsinaista roolia tai osallistumista. Tällaisen henkilön läsnäolon tarkoituksena on vain korostaa tilaisuuden tärkeyttä. Ivallisen leikillinen sana on lainattu suomeen kääntämällä englanninkielinen ilmaus room meat, joka puolestaan on peräisin poliittisesta satiirielokuvasta In the Loop.