Joulukalenteri 2024: Luukku 15
Miten käytetään selfiekeppiä? Liikuttaako e-urheilu harrastajaansa? Hymyilyttääkö hymiölaite?
Miten käytetään selfiekeppiä? Liikuttaako e-urheilu harrastajaansa? Hymyilyttääkö hymiölaite?
Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.
Miten käytetään selfiekeppiä? Liikuttaako e-urheilu harrastajaansa? Hymyilyttääkö hymiölaite? Luukussa numero 15 tarkastellaan vuoden 2014 sanoja.
Ensiksi otetaan selfiekeppi käteen. Englanninkielinen sana selfie on lyhentynyt sanoista self portrait (’omakuva’). Selfiekeppi tarkoittaa pitkävartista puhelintelinettä, joka antaa pitelijälleen ikään kuin lisäpituutta käsivarteen ja mahdollistaa omakuvan ottamisen kauempaa. Tällainen kuvausapuväline on ollut olemassa jo kauemmin, mutta sana selfiekeppi on kotiutunut suomeen vasta 2010-luvulla, samoihin aikoihin selfie-sanan kanssa.
E-urheilu merkitsee digitaalisten pelien pelaamista kilpailumielessä. Etuliite e- on lyhenne sanasta elektroninen. Se on vakiintunut myös moniin muihin sähköisiin sanoihin, kuten e-passi, e-lasku ja e-kirja. E-urheilijoille järjestetään turnauksia, ja parhaat pelaajat saavat e-urheilustaan myös palkkioita.
Hymiölaite on väline, jolla yritykset keräävät tietoa asiakastyytyväisyydestä välittömästi palvelutilanteen jälkeen. Laitteessa on yleensä neljä painiketta, joissa jokaisessa on eri ilmettä kuvaava, yleensä erivärinen hymiö. Painettuaan vaikkapa punaista surunaamaa tai kirkkaanvihreää hymynaamaa asiakas voi halutessaan kirjoittaa vielä sanallistakin palautetta.