Siirry sisältöön
Kotuksen joulukalenteri. Luukku 14.

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Ketkä järjestävät hyvänmielenosoituksia? Mitä näkyy teinipeilistä? Voi kyynel, mikä fraasi! Luukussa numero 14 tarkastellaan vuoden 2013 sanoja (ja fraasia).


Hyvänmielenosoitus (substantiivi): mielenosoitus, jonka tarkoituksena on kritisoinnin sijaan tukea.

Hyvänmielenosoitus on kannanotto, jonka tarkoituksena on osoittaa mieltä jonkin asian puolesta positiivisella asenteella kritisoinnin sijaan. Esimerkiksi vuonna 2012 Helsingissä järjestettiin hyvänmielenosoitus Malmin asematunnelissa kutomuksiaan myyneiden mummojen puolesta. Tempauksen avulla vastustettiin häätöä, joka uhkasi kutojia.

Teinipeili viittaa teini-ikäisen peilin kautta ottamaan selfieen eli omakuvaan. Tällaisessa kuvassa näkyy sekä teini että peili. Teinipeili on nimityksenä hämäävä, sillä se ei tarkoita oikeaa peiliä eikä myöskään vaikkapa puhelimen kuvaustilaa, jota monet nuoret käyttävät peilaamistarkoitukseen.

Teinipeili (substantiivi): teini-ikäisen peilin kautta ottama omakuva.
Voi kyynel (fraasi): sarkastinen ilmaus reaktiona jonkun liioiteltuun tai muka vaikeaan tilanteeseen.

”Voi kyynel” on sarkastinen lausahdus, jota käytetään, kun halutaan ilmaista toisen käyttäytyvän ylidramaattisesti. Voi-interjektio esiintyy tyypillisesti muun muassa päivittelyissä sekä pahoittelun ja sympatian osoituksissa. ”Voi kyynel” -fraasin sarkastisuus syntyykin, kun perinteiseen myötätunnon ilmaisukeinoon yhdistyy ivallinen sävy.

Jaa