Siirry sisältöön
Kotuksen joulukalenteri 2024. Luukku 12.

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Sointuvatko soinismit? Miten tehoaa hyi-ääni? Taipuuko trollaus? Luukussa numero 12 tarkastellaan vuoden 2012 sanoja.


Soinismi (substantiivi): perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin retoriikan mukainen ilmaus, usein sutkaus.

Soinismi viittaa ex-kansanedustaja Timo Soinin retoriikan mukaiseen ilmaukseen, usein sutkaukseen. Soini tunnettiin poliittisella urallaan arkisen nokkelista lausumistaan, joita hän käytti erityisesti blogissaan. Soinismeilla on monesti murretausta. Tunnetuiksi ovat tulleet esimerkiksi hillotolppa (’maaliviivan kohdalla oleva paalu’) ja jytky (’jokin iso tai jykevä; jysäys, pamaus; yllättävä menestys vaaleissa’).

Eräässä vuoden 2012 mielipidekirjoituksessa visioitiin leikillinen hyi-ääni, jonka voisi henkilövaaleissa antaa sellaiselle ehdokkaalle, jota ei missään nimessä haluaisi valittavan. Hyi-ääni kumoaisi ehdokkaalta yhden kannatusäänen. Sana muistuttaa muodoltaan käytössä olevia EI-ääntä ja JAA-ääntä.

Hyi-ääni (substantiivi, leikillinen): kuvitteellinen ääni, jollaisen voisi vaaleissa antaa henkilölle, jota ei missään nimessä halua valittavan. Kumoaisi yhden jaa-äänen.
Trollaus (substantiivi, arkinen): internetkäyttäytyminen, jonka tarkoituksena on häiritä, ärsyttää ja provosoida.

Trollaus viittaa kansainväliseen internetilmiöön, jossa pyritään tarkoituksella häiritsemään, ärsyttämään tai voimistamaan ristiriitoja keskustelijoiden välillä. Trollaavaa henkilöä kutsutaan trolliksi. Ilmauksen juuret ovat englannin sanassa troll. Sen syntyperäksi on esitetty kahta kalastusverbiä: troll (’uistella, vetää uistinta’) ja trawl (’vetää troolia’). Sanakirjantoimittaja Leena Joki kirjotti aiheesta Kielikelloon vuonna 2013.

Jaa