Joulukalenteri 2024: Luukku 10
Millainen olisi nettihauta? Kuka kehtaa kälättää? Miten olisi pienet rillujaiset?
Millainen olisi nettihauta? Kuka kehtaa kälättää? Miten olisi pienet rillujaiset?
Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.
Millainen olisi nettihauta? Kuka kehtaa kälättää? Miten olisi pienet rillujaiset? Kymmenennessä luukussa tarkastellaan vuoden 2009 sanoja.
Nettihauta onvirtuaalinen hautamuistomerkki. 2000-luvun ensikymmenellä keksittiin, että muistomerkki internetissä olisi ilmainen ja vähemmän työläs ylläpitää kuin perinteinen hautapaikka. Kiireiselle ihmiselle virtuaalinen muistomerkki olisi myös kätevä tapa muistaa edesmenneitä läheisiä, sillä nettihaudalla käymistä varten ei tarvitse matkustaa. Lukuisista nettihaudoista olisi muodostunut nettihautausmaa.
Kälättää-verbi viittaa tauottomaan kovaääniseen puheeseen. Verbillä on usein negatiivinen sävy. Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä puhelimeen puhuminen voidaan mieltää kälättämiseksi. Taustaltaan kälättää on onomatopoeettinen eli ääntä jäljittelevä, kuten äänteellisesti läheiset, samaa tarkoittavat verbit pälpättää ja hölöttää. Kälättää lisättiin Kielitoimiston sanakirjaan vuonna 2012.
Jatkuvan kälätyksen jälkeen onkin syytä vaihtaa vapaalle! Rillujaiset viittaa tilaisuuteen, jossa hurvitellaan, hummaillaan ja irrotellaan – siis pidetään hauskaa. Esimerkiksi opiskelijoilla on siis monia rillujaisia lukuvuoden aikana. Sana on leikillinen johdos verbistä rillutella.