Liudennus
Liudennus on konsonantissa ilmenevä i-väri. Liudentunutta konsonanttia äännettäessä kielen etuselkä on litteänä lähellä kitalaen etuosaa.
Suomen murteissa liudennus on itäinen piirre. Se on tavallisesti kadonneen i:n jättämä jälki viereisessä konsonantissa. Regressiivinen liudennus esiintyy i:n loppuheiton yhteydessä, esim. ol’ < oli, olallan’ < olallani. Progressiivinen liudennus taas liittyy tavallisesti i-loppuisen diftongin jälkikomponentin katoamiseen: annon’ < annoin, punas’ta < punaista.
Liudennuksen akustisia kuvauksia
Akustisessa spektrissä
liudennus näkyy parhaiten formantti F2:n huomattavana korkeutena. Formantti on
vokaalin spektrissä ilmenevä osasävelten vahvistusalue. Myös soinnillisisten
konsonanttien spektrissä näkyy formanttirakennetta.
Vokaalin spektrin alin
formantti (F1) ilmentää väljyyttä ja
toiseksi alin (F2) etisyyttä. Suppea etinen vokaali i saa spektrissä muita vokaaleja matalamman formantti F1:n ja muita
vokaaleja korkeamman formantti F2:n.
Konsonantin liudennus
näkyy akustisessa spektrissä F2:n nousuna konsonanttia edeltävässä vokaalissa.
Itse liudentuneessa konsonantissa näkyy formantti 2000 Hz:n paikkeilla (ks.
kuva 1).
Praat-analyysiohjelmalla tehdyssä kuvassa 1 on osa lauseesta "hakavarspuu ol’ minu olallan’ sitten tuota". Kuvassa näkyy, kuinka formantit F1 ja F2 ovat takavokaaleissa verraten lähellä toisiaan. Etuvokaaleissa F2 nousee ja etääntyy F1:stä.
Kuvassa 1 näkyy myös, kuinka liudentunutta n:ää edeltävän takavokaalin a formantti F2 nousee kohti i:lle tyypillistä asemaa. Sama formantti F2:n liike näkyy kuvan 2 ol’-sanassa.
Kuvassa 3 on vertailun vuoksi liudentumaton ol-jakso sanasta kolu. Siinä F2 pysyy matalalla tasolla koko vokaalin ja seuraavan l:n ajan.
Kuvassa 4 on irrallaan lausuttu liudentunut ol’-sana, jossa n:n aikana noussut F2 pysyttelee koko l:n ajan korkealla 2000 Hz:n tuntumassa.
Kuhmoisten murteen liudennus
Päijänteen länsirannalla Jämsässä ja Kuhmoisissa puhutaan
keskenään melkein samanlaista murretta. Kun jämsäläisiltä kysyy, onko näillä murteilla
mitään eroa, voi saada vastauksen: ”On
sillä ero. Ne (kuhmoislaiset)
lillauttoa ällän”.
Kuhmoisten murteessa tavanomaisen itämurteisen liudennuksen lisäksi i:n jälkeinen l on liudentunut. Samanlainen, mutta hiukan heikompi l:n liudennus esiintyy Padasjoen, Asikkalan ja Hollolan vanhojen murreäänitteiden puhujilla, mutta jo 1900-luvulla syntyneiltä hollolalaisilta i:n jälkeinen l:n liudentuminen puuttuu. Esim. sil’loin, Lauri L’usi (Asikkala), sil’loin, pil’aantuu, maalaamatoi l’attia, toril’la, vil’lat, nii l’auantaina (Hollola). Sysmänkin vanhoilla murteenpuhujilla voi kuulla esim. il’lam myöhää.
Kuvassa 5 on Jämsän murteen liudentumaton sillon-sana. Formantti F2 on i:n aikana 2000 Hz:n tuntumassa ja häipyy l:n alussa, mutta tulee esiin l:n loppupuolella matalammalla tasolla lähellä o:lle tyypillistä korkeutta.
Kuvassa 6 on Kuhmoisten murteen liudentunut sil’lon-sana. Siinä F2 pysyy 2000 Hz:n paikkeilla koko i:n ja l:n ajan ja laskee vasta o:n kuluessa alemmas lähelle takavokaalille tyypillistä tasoa.
Teksti: Eeva Yli-Luukko