Sähköiset nimiaineistot kootusti
Tälle sivulle on koottu linkit Kotuksen verkossa vapaasti käytettäviin nimiaineistoihin.
Digitaalinen Nimiarkisto
Nimiarkisto.fi on paikka, johon kootaan digitaalisessa muodossa Suomesta kerätyt ja arkistoidut keskeiset nimiaineistot. Sinne lisätään aineistoja vaiheittain ja se tulee sisältämään manuaaliseen Nimiarkistoon yli 100 vuoden aikana kootut paikannimikokoelmat. Arkistoiduista nimitiedoista on tietokantaan siirretty paikannimen lisäksi paikanlaji, sijainti- ja kerääjätiedot. Digitaalisen Nimiarkiston kautta pääsee tutkimaan myös asiakirjanimikokoelmia, joista on palvelussa tarkat kokoelmakuvailut.
Nimiarkiston kokoelmatietokanta
Nimiarkiston kokoelmatietokantaan on siirretty metatiedot nimikokoelmien alueittaisista ja aineiston kerääjän mukaisista kortistoista. Paikannimikokoelmien osalta tiedot ovat tietokannassa kokonaisuudessaan.
Paikannimilaari
Paikannimilaari on tietokanta, joka sisältää osan Nimiarkiston paikannimikokoelmista: 1980-luvulta lähtien arkistoon valmiiksi sähköisenä tulleita uusia paikannimikeräelmiä, niin sanotun Paikannimipankin aineiston sekä arkiston vanhempien kokoelmien (3-kokoelma) sähköiset versiot pitäjistä Antrea, Anttola, Askola, Haapavesi, Hailuoto, Juva, Kiihtelysvaara, Mikkeli ja Urjala. Saamelaisalueelta on suomenkielisiä paikannimiä mutta ei saamenkielisiä. Tietokannassa ei henkilösuojasyistä julkaista kaikkea nimiin liittyviä tietoja.
Paikkainnimiä ja paikallistarinoita
Nimiarkiston vanhin paikannimikokoelma, Paikkainnimiä ja paikallistarinoita, sisältää enimmäkseen kansakoulunopettajien laatimia vastauskirjeitä Suomen Muinaismuisto-Yhtiön vuonna 1878 julkaisemaan pyyntöön kerätä paikannimiä ja sukunimiä sekä niihin liittyviä tarinoita.
Paikannimikartasto
Paikannimikartasto on Suomen suomenkielisten paikannimien levikkejä esittelevä sähköinen kartasto. Nimitiedot on poimittu Nimiarkiston kokoelmista 1997–2002.
Kartasto sisältää yhteensä 234 keskeistä paikannimielementtiä. Nimiesiintymiä aineistossa on yhteensä 91802. Kustakin nimiesiintymästä esitetään sijainti- ja paikanlajitieto ja näiden lisäksi usein muutakin nimeä ja paikkaa koskevaa tietoa.
Paikannimikartasto-julkaisu ei ole enää käytössä. Sen aineiston voi kuitenkin ladata Fairdata-palvelusta.
Asiakirjanimikokoelmat
Nimiarkiston asiakirjanimikokoelmat sisältävät henkilön- ja paikannimiä, jotka on poimittu pääosin Kansallisarkistossa säilytettävistä 1500-luvun tiliasiakirjoista. Myös myöhemmältä ajalta on jonkin verran aineistoa. Aineisto sisältää noin 625 000 arkistolippua, ja se on järjestetty historiallisen maakuntajaon mukaisesti Hämeen, Pohjanmaan, Satakunnan, Savon, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Käkisalmen Karjalan ja Viipurin Karjalan kokoelmiin. Mukana on myös nimiä Maanmittaushallituksen Hämeen ja Satakunnan isojakoasiakirjoista sekä Inkerin Pähkinälinnan läänin asiakirjanimistöä. Aineiston tarkempi kuvailu aineistolinkkeineen on digitaalisessa Nimiarkistossa.
Slanginimet
Stadin Slangi ry:n kulttuurijengi, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Helsingin Sanomat järjestivät slangiasuisten paikannimien keruukilpailun Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kouluissa v. 2003. Kilpailun tavoitteena oli saada talteen mahdollisimman paljon tämän päivän pääkaupunkiseudun paikannimistöä.
Talteen saatiin kaikkiaan noin 14 500 nimitietoa. Eri nimien määrä on noin 4 100. Eri nimien määrä on luonnollisesti nimitietojen määrää huomattavasti pienempi, sillä monet nimet toistuvat lukuisissa nimikokoelmissa.
Ruotsinkieliset nimiaineistot
Svenska ortnamn i Finland (Sof) listar svenska namn på orter av allmänt intresse i Finland och ger dem enligt dagens skrivregler. Förteckningen gör en skillnad på vedertagna namn och föråldrade namn. De vedertagna namnen rekommenderas för bruk i svenska, medan man i stället för de föråldrade svenska namnen i många fall i moderna sammanhang hellre kan använda det finska parallellnamnet. Det står naturligtvis likväl var och en fritt att använda även de föråldrade namnen.
I Namnledslexiconet presenteras alla namnleder som har någon frekvens i det svenska ortnamnsförrådet i Finland, främst materialet av vanliga namnelement som huvuddelen av våra ortnamn består av. Också suffix och vissa ändelser beaktas, liksom de vanligaste typerna av lånenamn.
Savon maantarkastusluetteloiden nimet
Savon maantarkastusluetteloiden 1500- ja 1600-luvun käsikirjoituksista toimitetut julkaisut sisältävät maantarkastusasiakirjojen lisäksi paikan- ja henkilönnimien hakemistot, joissa nimet ovat sekä asiakirja-asuisina että nykykielistettyinä. Aineisto on Timo Alasen toimittama. Toimitettujen julkaisujen nimihakemistot on myös koottu erilliseksi yhteishakemistoksi.
Johan Habermanin maantarkastusluettelo Pien-Savosta 1620-luvulta
Säämingin ja Rantasalmen maantarkastusluettelo vuosilta 1562−1563
Lars Röösin Pien-Savon verollepanomaakirjan tilusselitykset vuosilta 1643−1646
Pien-Savon pohjoisosan maantarkastusluettelo vuosilta 1562−1564
- Savon maantarkastusluettelo vuosilta 1561−1564 (osat 1 ja 2)
- Savon maantarkastusluetteloiden yhteishakemistot
Kylännimistöä
Saulo Kepsu on tutkinut
kylännimijulkaisuissaan asutusnimistöä vanhojen asiakirjatietojen,
lähdekirjallisuuden ja vertailuaineiston avulla. Tavoitteena on ollut
selvittää aineiston pohjalta, miten kylännimet on muodostettu, mikä on
niiden nimenantoperuste ja millainen seudun asutushistoria on
kylännimien valossa. - Hämeen kylännimet
- Mikkelin läänin kylännimet
- Satakunnan kylännimet
- Varsinais-Suomen kylännimet
- Viipurin läänin kylännimet
Inkerin ja luovutetun Karjalan paikannimiä
Luovutetun Karjalan nimistöä käsitellään kahdessa julkaisussa. Laila Lehikoisen julkaisussa Antreasta Äyräpäähän selvitetään 49 luovutetun Karjalan pitäjän nimen taustoja sekä niiden epävirallisia ja käytöstä jääneitä nimiä. Saulo Kepsun noin 2 000 paikannimeä sisältävä julkaisu Kannaksen kylät selvittelee Karjalankannaksen 1930-luvulla toiminnassa olleiden kuntien asutusnimistöä ja -historiaa. Saulo Kepsu on tutkinut myös Inkerin nimistöä. Hän selvittelee yli 3 000 paikannimeä sisältävässä julkaisussaan Inkerin pogostat vanhojen asiakirjatietojen avulla vanhan Pähkinälinnan läänin asutusta ja nimistöä.