Olen kirjoittanut kaksi kertaa (vuosina 2016 ja 2018) raivo-loppuisista yhdyssanoista. Niiden vuo näyttää edelleen olevan loppumaton. Koko raivopajatsoa ei siis vielä ole tyhjennetty. Kun vielä Sunnuntaisuomalaisen toimittaja Susanna Stranius haastatteli minua raivo-sanoista, katsoin olevani suorastaan velvollinen kirjoittamaan kolmannenkin raivoblogin.
Ja kyllä sitä taas on raivottukin! Viimeisimmän blogitekstini jälkeen eli 7.2.2018 lähtien Kotimaisten kielten keskuksen Nykysuomen sanatietokantaan on kirjattu vielä seuraavat raivot:
auraraivo
aurausraivo
eläkeraivo
katuraivo
koirankakkaraivo
lentoraivo
ostoskärryraivo
someraivo
suoritusraivo
Listalla on ihan tuttujakin juttuja. Etenkin someraivo näyttää – ikävä kyllä – vakiinnuttaneen paikkansa. Someraivon voi aiheuttaa sosiaalisessa mediassa lähes mikä tahansa moka, pienikin. (Toki joskus raivo syntyy merkittävistäkin epäkohdista yhteiskunnassamme ja maailmassamme.)
Raivo näyttää sopivan lähes minkä tahansa substantiivin perään. Se on lyhyt ja kuvastaa ja herättää tunteita. Raivo kiinnittää huomion ja mahtuu viiteen merkkiin otsikoissa ja sosiaalisessa mediassa.
Käyn nyt läpi uusimpien raivo-sanojen merkityksiä. Osa kaipaa selittämistä. Mikä on esimerkiksi eläkeraivo?
Vanhat ilmiöt, uudet sanat
Yllä olevan listan aloittavat auraraivo ja aurausraivo, jotka ovat valitettavan tuttuja. Vuonna 2016 samasta ilmiöstä käytettiin sanaa lumiraivo. Sanoilla tarkoitetaan sitä, kun asukkaiden huono käytös haittaa ammattilaisten lumitöiden tekemistä. Aura-autojen kuljettajat ovat sekä raivon että jopa väkivallan kohteena. Auran edessä on myös seisty, tai siinä on roikuttu.
Uusimpien raivo-sanojen listalla on lisäksi katuraivo, joka merkitsee samaa kuin tieraivo ja rattiraivo. Samaa tarkoittavat myös liikenneraivo ja autoraivo. Tämän aihepiirin sanojen paljous vihjaa siihen, että kanssaihmiset ovat monen mielestä raivostuttavimmillaan juuri liikenteessä ja sosiaalisessa mediassa (vrt. someraivo).
Liikenteen rattiraivo ja tieraivo on katsottu niin yleisiksi ja vakiintuneiksi suomen kielen sanoiksi, että ne on otettu vuonna 2004 yleiskieltä kuvaavaan Kielitoimiston sanakirjaankin. Tieraivo on kulkeutunut meille englannin kielen kautta (road rage).
Listan koirankakkaraivo on jokaisen kevään taattu keskustelunaihe. Ilmiönä vanha, sanana uudehko.
Myöskään lentoraivo ei ole mikään uusi tuttavuus. Semerkitsee samaa kuin jo vuonna 2017 bongattu ilmaraivo. Osa lentomatkustajista raivoaa lennon aikana ja herjaa matkustamohenkilökuntaa. Raivokkaimmat ovat myös fyysisesti aggressiivisia henkilökuntaa tai muita matkustajia kohtaan.
Epämääräinen eläkeraivo
Ehkä epämääräisin uusista raivo-sanoista on eläkeraivo. Sanan hankaluus on siinä, että tarkoite ei avaudu helposti. Se voisi merkitä esimerkiksi raivoa pienistä eläkkeistä.
Eläkeraivo-sanalla on kuitenkin tarkoitettu tilannetta Venäjällä: Putin ja Medvedev yrittivät nostaa eläkeikää ja menettivät kannatustaan. Hallituksen suunnitelmat aiheuttivat suuria mielenosoituksia eri puolilla Venäjää. – Tätä juttua kirjoitettaessa myös Ranskassa raivotaan eläkeuudistuksesta, mutta Ranskan tapauksessa en ole huomannut käytettävän juuri sanaa eläkeraivo.
Sen sijaan ostoskärryraivon todennäköisen merkityksen arvaa nopeasti: kassajonossa takana oleva tuuppii kärryllään edellä olevaa – niin kuin se nopeuttaisi jonon etenemistä – ja aiheuttanee jonoraivon. Helppoutensa vuoksi ostoskärryraivo toimii sanana esimerkiksi otsikossa tai somen aihetunnisteena eli hashtagina.
Yksi positiivinen raivo
Vastaani on tullut vain yksi positiivinen raivo, suoritusraivo (Helsingin Sanomat, 18.4.2018):
Kokenut urheiluvaikuttaja [valmentajalegenda Kalevi Tuominen] kaipaa lisää jämäkkyyttä suomalaiseen urheiluvalmennukseen.
– –
Eli pitää vaatia enemmän?
”Kyllä. Minulle tulee aina mieleen näky Mika Myllylästä, joka tarpoo suota, ja saappaat uppoavat suonsilmään. Koko olemus huokuu mieletöntä suoritusraivoa. Sitä me tarvitsemme.”
Edesmenneen hiihtäjäkarpaasin suoritusraivo, sisukkuus, siis paransi hänen suoritustaan.
Raivosta rahaa – ja joululahjaidea?
Voiko raivosta seurata mitään hyvää? Kenties painekattilan purkautuminen antaa hetkellisen euforian. Mutta voiko raivosta löytää mitään muuta myönteistä?
Jos raha lasketaan positiiviseksi asiaksi, niin ainakin markkinamiehille ja -naisille raivo tietää rahaa. Ne, jotka haluavat purkaa raivoaan suhteellisen vaarattomasti, ovat nimittäin valmiita maksamaan raivojoogasta ja raivohuoneista:
Vimmaisimmille ärripurreille on tarjolla esimerkiksi raivojoogaa, jossa kiroillaan, huudetaan ja juodaan tauoilla kaljaa. Tai raivohuoneita, joissa saa maksua vastaan vaikkapa mätkiä lekalla astioita ja televisioita.
Verkosta voi myös tilata voodoo-nukkea muistuttavia stressileluja, jotka on tarkoitettu kuritettaviksi. (Helsingin Sanomat, 16.6.2019)
Tämän tekstin pitkällä raivo-sanojen listalla ei edes ole kaikkia suomalaisten käyttämiä raivoja. Ainakin hallitusraivo eli raivo hallitusta kohtaan (viekää vaikka tuhkatkin pesästä!) on jäänyt tallentamatta vuonna 2014.
Jotain muutakin meiltä Kotuksen sanabongareilta on varmasti jäänyt huomaamatta. Ja joidenkin raivo-sanojen merkitys on unohtunut hyvin pian sanan käyttämisen jälkeen. Vai kuka enää muistaa aiemmassa raivoblogissani käsiteltyä penturaivoa? Vuonna 2015 Yle mainosti, että lastenohjelma Ryhmä Haun koiratiimiin liittyy uusi hahmo. Valpas-pentua ei silti nähtykään ruudussa vielä samalla viikolla, ja penturaivo repesi.
Voi tätä raivon määrää! Mutta raivon yleisyyden myötä jotkin joululahjapulmat saattavat ratketa kuin itsestään. Mikäs sen kivampi aineeton joululahja kuin lahjakortti raivohuoneeseen!