Ajankohtaista etymologiasta
Sananselityksiä saunan lauteille
Kotuksen sivuilla uusia vastauksia kysymyksiin sanojen alkuperästä.
Elokuinen lauantai. Sauna lämpiää, kiuas sihahtaa ja vasta läimähtää. Ajatukset juoksevat – mistä nämä sanat oikein tulevat? Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuille on lisätty tietoja yhdentoista sanan alkuperästä. Sanat ovat elokuu, kiuas, lauantai, lavuaari, laventeli, löyly, räppänä, sauna, taasa, vasta ja vihta.
Sana kiuas on mitä ilmeisimmin syntynyt yhdyssanasta. Ennen nykyaikaisia kiukaita kiuas oli savusaunan tai riihen sisäänlämpiävä, kivistä ladottu tulisija. Paras tähän mennessä esitetty selitys sanalle kiuas onkin, että sen takana on yhdyssana kivikasa.
Löyly tunnetaan kaikissa suomen lähisukukielissä. Merkitys on kaikkialla ’löyly’, virossa ja liivissä myös ’henki, elämä’. Kaukaisemmissa sukukielissä sana tarkoittaakin viron ja liivin tapaan elämää, sielua, henkeä (esimerkiksi unkarin lélek ’sielu, henki’). Arvellaankin, että viimeksi mainittu on sanan alkuperäinen merkitys.
Sanojen juurista kerrotaan ”Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä” -palstalla. Etymologiakysymyksiin vastaavat Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijat Kirsti Aapala ja Klaas Ruppel.
- Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä
- Elokuu
- Kiuas
- Lauantai
- Lavuaari
- Laventeli
- Löyly
- Räppänä
- Sauna
- Taasa
- Vasta ja vihta