Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

26.11.2011 13.54

Mutkia Volgan matkassa

Ratissa Paleface.

Keitä me olemme? Mitä kieltä me puhumme?

Näitä kysymyksiä valottaa eilen Teemalla esitetty dokumentti ”Suomen historian myytit: Suomalaisten juuret”. Kannattaa katsoa, vaikka minunkin naamani siellä vilahtaa :)

http://areena.yle.fi/video/1322252784965

Näkemyksiään suomen kielen ja suomalaistenkin alkuperästä kertovat niin kielitieteilijät kuin geenitutkijat ja arkeologitkin. En uskalla ottaa kantaa esitettyjen näkemysten pätevyyteen, koska minulla ei ole siihen tarvittavaa pätevyyttä, mutta hyvin viihdyttävä ja samalla tietopuolinen tuo dokumentti mielestäni on.

Asiahan on arka, tunteita nostattava ja kiivasta keskustelua poikiva. Yhdenlaisen yhteenvedon keskustelusta on tehnyt Jaakko Häkkinen 2004: ”Tyydyttäköön siihen, että eri tieteenalojen tulokset viittaavat eri suuntiin ja eri aikatasoihin – vain tällöin voidaan puhua tieteellisestä alkuperätutkimuksesta. Ja sehän kuitenkin on käsittääkseni kaikkien keskusteluun osallistuneiden hartain tavoite.”

http://www.kaltio.fi/vanhat/indexa96b.html?409

Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

26.11.2011 22.06
Kysyvä
Mistä kiivaus?
Kiinnostavinta asiassa on ehkä se, miksi sen koetaan olevan arka, tunteita nostattava ja kiivasta keskustelua poikiva. Mitä väliä oikeasti on sillä, tulimmeko Volgan mutkasta vai emme?

Ehkä ihmiset haluavat uskoa, että sellaisilla asioilla on jotenkin mystisesti vaikutusta siihen, mitä olemme. Mutta eikö silloin jokainen voi tulla omalla uskollaan autuaaksi? Miksi kiistellä asioista, joilla ei ole mitään todellista merkitystä ja joista ei oikeasti voi tietää mitään varmaa?
27.11.2011 12.04
Humanisti
Miesten historiaa
Näkemyksiä suomen kelen ja suomalaistenkin alkuperästä näyttävät ohjelmassa kertovan ennen kaikkea miehet. Yksi ainoa nainen näytti sekaan päässeen. Noh, sitähän se historia kai on, miesten. Ja siitä se aiheen arkuuskin kai nousee: miehet on tapelleet keskenään guruasemasta tässä asiassa.
27.11.2011 21.03
Vesa Heikkinen
Muistaakseni ohjelmassa esittivät näkemyksiään ainakin Laura Kolbe, Ulla-Maija Forsberg ja Kaisa Häkkinen.
28.11.2011 8.31
etymologi
antakaa mun kaiken kestää!
Kielitieteilijöiden sukupuolikisa oli ohjelmassa 2:1, 2 naista (Forsberg ja Häkkinen) ja yksi mies (Saarikivi).

Aivan uskomatonta, miten Laura Kolbe puhuu ohjelmassa historiallisesta kielitieteestä. Hänen mukaansa se tuottaakin pelkkiä tarinoita kulloisenkin yhteiskuntapoliittisen tilanteen mukaan. Saipas tarinan iskijä Kolbe lähetysaikaa kovasti. Kielen asiantuntijoille annettiin aikaa vain hyvin niukasti ja teemaa eli Volgan mutkaa ajatellen epäolennaisista asioista.
28.11.2011 9.11
Vesa Heikkinen
Suomen kielestä väitelleitä miehiä ohjelmassa ovat myös Lari Kotilainen ja VH. Janne Saarikivi on suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori.
28.11.2011 13.03
etymologi
Vesa Heikkiselle
Kiitos ojennuksesta! Tarkoitus oli puhua kielenhistorioitsijoista (2:1).

Mutta asiaan: Ehkä olen ymmärtänytkin koko jutun väärin. Ohjelmahan käsittelee *myyttejä* eikä tieteellisiä tuloksia. Kun nyt kuitenkin aikanaan suomalaisten alkukoti sijoitettiin Volgan mutkaan tieteellisten tutkimusten perusteella, niin milloin tästä tieteellisestä tutkimustuloksesta tuli myytti? Epäilen kovasti, että ruvettiin mytologisoida siinä vaiheessa, kun tiede alkoi olla alkukodista aivan eri mieltä. Vanhoja oppeja saa helposti näyttämään tyhmiltä ja epätieteellisiltä, kun niitä mytologisoi. Olisikin mielenkiintoista tietää, milloin Volgan mutkan myytti oikeastaan syntyi.

Hauskan kommervenkin tuo tähän myyttiin se, että nykyään ollaan kielitieteessä aika lailla palattu siihen ajatukseen, että Volgan mutka (tai vähän sinne päin) suomen kielen alkukotina voisi olla hyvinkin mahdollinen (suomalaisten geneettinen perimä on sitten aivan eri asia).
29.11.2011 2.16
Etymologille
Myytti?
Eikös myytti tarrkoitakaan jumalaistarua? Vai onko "myytti" vain sana, jolla mollataan toisinajattelevien ajatuksia? Mikä on myytti sanan entymologia?

Suomen kielen epäsäännöllisyyksiä: minulla on vakaumus, sinä uskot, hänellä on myytti. Vai?