Tavataan pikaviestiohjelmassa!
Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoot -projektissa on syntynyt oivia suosituksia tietotekniikan termeistä. Nyt voidaan esimerkiksi selkeällä suomen kielellä mesettämisen sijaan pikaviestiä, lähettää viestejä pikaviestiohjelman välityksellä. Miten käyttökelpoinen suomenkielinen termi sitten on? Se sopii erityisesti viralliseen ja julkiseen kielenkäyttöön; arkikäytössä se tuskin yleistyy nopeasti.
Myös pitkä pikaviestiohjelma on hankala puhekielen kannalta; puheessa etenkin lyhyitä Meseä tai Skypeä on vaikea syrjäyttää. Pikaviestiohjelma tosin kertoo asiasta tietämättömälle enemmän kuin ohjelmien varsinaiset nimet, joten sitä varmasti tarvitaan ainakin selittämään asiaa puhekielessäkin.
Entä mikä on kännykän tekstiviestin suhde pikaviestintään? Tietotekniikan termitalkoiden mukaan pikaviestiohjelma mahdollistaa reaaliaikaisen yhteydenpidon ennalta määritellyn osallistujajoukon valittujen jäsenten välillä silloin, kun he ovat yhteydessä tietoverkkoon samanaikaisesti.
Tekstiviestin – ja yhtä lailla sähköpostin – lähettäminen ei ilmeisesti ole tässä tarkoitettua pikaviestintää, koska viestin lukeminen ja siihen vastaaminen ei välttämättä ole samalla tavoin reaaliaikaista kuin varsinaisissa pikaviestiohjelmissa. Sitä paitsi pelkkä viestiä sopii mainiosti tekstaamisen, meilaamisen tai mailaamisen tilalle.
Verkkojuttelua vai pikaviestintää?
Tietotekniikan termitalkoiden sivustolla huomautetaan, että pikaviestiohjelmaa käytetään tavallisesti kahdenkeskiseen viestintään, kun taas verkkojuttelussa – chattailussa, irkkailussa – viestit tulevat näkyviin kaikille palveluun samanaikaisesti kirjautuneille. Chat-sivustoissa voi kuitenkin siirtyä kahdenkeskiseen keskusteluun, jota muut eivät näe. Siirrytäänkö silloin myös verkkojuttelusta pikaviestintään? Vai romuttaako ennalta määritelty osallistujajoukko tämän oletuksen?
Verkkokeskustelu puolestaan eroaa selkeästi verkkojuttelusta ja pikaviestinnästä. Termitalkoiden sivuilla kirjoitetaan, että verkkokeskustelulla viitataan useimmiten sellaiseen verkossa tapahtuvaan viestien vaihtoon, joka ei ole reaaliaikaista.
Lähde: Tietotekniikan termitalkoiden koordinointiryhmä ja Sanastokeskus TSK ry 2007: Tietotekniikan termitalkoot. http://www.tsk.fi/termitalkoot/ 9.7.2007.
TERHI LUMME
syyskuu 2007
Kuukauden kielijutut