Englantilainen laatulehti The Economist ilahduttaa lukijoitaan usein jutuilla, joiden aihepiiri on mahdollisimman kaukana lehden nimestä. Erityisesti lehden joulunumerot ovat tässä suhteessa antoisia.

Menneen joulun edellä pohdiskeltiin, mistä löytyisi maailman vaikein kieli. Yleensä ihmisillä on lehden mukaan taipumusta pitää omaa kieltään mutkikkaana ja vaikeasti opittavana. Englannin kielen lehti kuittaa kuitenkin olevan yksinkertaista ja perustelee väitteensä hyvin. 

Saksan kielessä on tunnetusti kolme sukua: maskuliini, feminiini ja neutri, joiden käytössä ei ainakaan vieraskielisen silmin ole logiikkaa. Vääräleuka Mark Twain ihmettelikin, ”why a young lady has no sex, but a turnip has” (saksassa Mädchen on neutri, Steckrübe eli lanttu puolestaan feminiini).

Suomalais-ugrilainen kieliryhmäkin mainitaan. Viron kielessä todetaan olevan peräti neljätoista verbin sijamuotoa eli suunnilleen saman verran kuin sen sukulaiskielissäkin. 

Vaikeinta kieltä etsiessään lehti päätyy lopulta itäiselle Amazonille, mistä löytyy vajaa tuhat tuyuca-kielen puhujaa. Ääntämiseltään kieli ei ole vaikeimpia, mutta kielioppi on sitä konstikkaampaa.

Yhdellä sanalla voidaan usein ilmaista paljon, esimerkiksi sana hóabãsiriga tarkoittaa "minä en osaa kirjoittaa". Tuyucan kieliperheessä on arvioitu olevan 50–140 sukua (saksassahan niitä oli kolme), joista osa on ymmärrettävästi harvinaisia. 

Ihastuttavin piirre on The Economistin asiantuntijan mukaan kuitenkin se, että tuyucan kielen verbin lopusta voi päätellä, mistä puhuja tietää sanomansa paikkaansapitävyyden. Esimerkiksi ”diga ape -wi” tarkoittaa ”poika pelasi jalkapalloa (tiedän sen, koska näin hänet)”. ”Diga ape -hiyi” tarkoittaa ”poika pelasi jalkapalloa (näin oletan)”. Muissakin kielissä esiintyy vastaavanlaista erottelua, mutta tässä kielessä se on pakollista.

Lehden mukaan vain muutama sata maailman 6 000 kielestä on kartoitettu perusteellisesti. Surullista on, että monia kieliä puhuu vain muutama sata ihmistä ja moni on ehtinyt jo kuolla modernisaation ja globalisaation jalkoihin.

Jaa